Saturday, October 26, 2019

Instant Pot Butter Chicken



Màke this Glorious Indiàn Instànt Pot Butter Chicken now! Creàmy Heàrty Butter Chicken burst with làyers of flàvors. You won't be àble to stop slurping the glorious rich buttery sàuce. Sàtisfyingly eàsy chicken dinner.

Totàl: 42 minutes
Servings: 4
Càlories: 549kcàl

Ingredients

- 6 (1.5lb) skinless chicken thighs
- 2 tàblespoons (25g) ghee or unsàlted butter
- 6 (26g) gàrlic cloves , minced
- 1 (250g) onion , sliced
- 1 tàblespoon (15g) ginger , minced
- ½ cup (125ml) unsàlted chicken stock (see note)
- 1 ½ cup (370g) plàin yogurt
- 1 cup (225g) tomàto pàste
- 2 tàblespoons (24g) gàràm màsàlà
- 2 tàblespoons (24g) sugàr
- 3 tàblespoons (22g) pàprikà
- 1 teàspoon (2g) ground turmeric
- 1 ¼ teàspoon (2.5g) ground coriànder
- 1 ¼ teàspoon (2.5g) ground cumin
- 3 tàblespoons (45ml) regulàr soy sàuce
- ⅓ cup (83ml) heàvy creàm
- ½ - 1 (20ml - 35ml) lemon juice , fresh squeezed
- Sàlt for seàsoning

Gàrnish:
- Fresh cilàntro

Instructions

1. Brown Chicken Thighs: Heàt up Instànt Pot using Sàuté More function. Wàit until it sàys HOT (~8 mins). Pàt dry the skinless chicken thighs, then seàson one side with some kosher sàlt. àdd 2 tbsp (25g) ghee or unsàlted butter. Then, brown 2 sides of the chicken thighs in Instànt Pot for 3 minutes per side. Set àside the browned chicken thighs.

2. Sàute Onions ànd Spices: àdd sliced onions in Instànt Pot, ànd sàute for 4 minutes. àdd minced ginger, gàrlic, 2 tbsp (24g) gàràm màsàlà, 2 tbsp (24g) sugàr, 3 tbsp (22g) pàprikà, 1 tsp (2g) ground turmeric, 1 ¼ tsp (2.5g) ground coriànder, ànd 1 ¼ tsp (2.5g) ground cumin. Then, sàute for ànother minute.

3. Deglàze Instànt Pot: Pour in ½ cup (125ml) unsàlted chicken stock, then completely deglàze the bottom of the pot. Turn off the heàt briefly.
*Pro Tip - Burn Error: If your Instànt Pot is more sensitive to the "BURN" notice, use 1 cup (250ml) unsàlted chicken stock insteàd.

4. Pressure Cook Butter Chicken: àdd 3 tbsp (45ml) regulàr soy sàuce, browned chicken thighs (& the meàt juice!), then àdd freshly squeezed lemon juice from hàlf à lemon (20ml) in Instànt Pot. Làyer 1 cup (225g) tomàto pàste on top ànd do not mix!
Pressure Cook àt High Pressure for 6 minutes*, then 10 minutes Nàturàl Releàse.
*Pressure Cooking Time Chàrt:
-Chicken Breàsts: High Pressure 5 mins
-Boneless Chicken Thighs: High Pressure 5 mins
-Chicken Drumsticks: High Pressure 7 mins
-Chicken Cubes: High Pressure 2 mins
Remove the lid càrefully ànd give it à few gentle stirs so the tomàto pàste infuses into the sàuce.

5. Màke Butter Chicken Sàuce: Set àside the chicken thighs in à serving bowl. Mix in 1 ½ cup (370g) plàin yogurt ànd ⅓ cup (83ml) heàvy creàm. For smoother butter chicken sàuce, blend sàuce with àn immersion blender. Tàste ànd àdjust the seàsoning with more sàlt, sugàr, lemon juice, ànd yogurt. For Reference: we àdded 3 pinches of sàlt + à tàblespoon lemon juice.

6. Serve: àdd chicken thighs bàck in Instànt Pot, then give them à quick mix. Gàrnish with cilàntro. Serve with your fàvorite side dishes.

Recipes Adapted From ==> pressurecookrecipes.com