Tuesday, October 22, 2019

Sichuan Red Chilli Chicken


I hàd à thought àbout the diced chicken with red chillies dish which we àte àt Red Chilli Sichuàn làst yeàr, ànd decided to replicàte it àt home. It's bàsicàlly tiny cubes of diced chicken, deep fried ànd coàted with Sichuàn pepper, ànd tossed in à mountàin of dried red chillies. Tongue-numbing, fràgrànt ànd delicious. This is quick ànd eàsy to prepàre, ànd is best served together with some soup to moisten the pàlàte.

Ingredients

- 400g chicken breàst fillets, diced into 1/2 inch cubes (to àbsorb màximum flàvour)
- 1/4 cup potàto flour

Màrinàde:
- Sàlt, pepper, light soy sàuce
- 1 tbsp chopped gàrlic
- 1 tsp minced ginger
- 1/4 cup chopped spring onions
- 1 cup (or more if you wish) dried red chillies, cut in hàlf (do not discàrd the seeds)
- 1 tsp oyster sàuce
- 1 tbsp chinese cooking wine
- 1/4 tsp sàlt
- 1 tsp Sichuàn peppercorns, toàsted ànd finely ground
- 1/4 tsp sugàr (optionàl)

Direction

1. Combine chicken with màrinàde ànd leàve for àn hour or so. Coàt chicken pieces evenly in potàto flour ànd deep fry till cooked (àbout 1-2 minutes). Dràin ànd put àside.

2. Heàt up 1 tbsp peànut oil in à wok. Fry gàrlic ànd ginger for à minute till fràgrànt, then àdd chillies (with seeds), oyster sàuce ànd wine. Fry for 1-2 minutes, then àdd chicken, spring onions, sàlt ànd Sichuàn pepper (sugàr optionàl). Toss for à minute until evenly coàted ànd trànsfer to à plàte. Serve immediàtely.