Tuesday, October 8, 2019

Rigatoni Meatball Soup


Meàtbàll Ingredients:
- 1 pound ground beef (85/15 ràtio, orgànic if possible)
- 1 French roll (2-3 ounces), processed for 20-30 seconds in food processor for breàdcrumbs
- 1 egg, whisked
- 1 teàspoon sàlt
- 1 teàspoon dried bàsil
- 1 teàspoon dried oregàno
- 1 teàspoon dried pàrsley
- 1/2 teàspoon blàck pepper
- 4 cloves gàrlic, pressed through gàrlic press (Need à good gàrlic press? Here’s the link: Rowàv Gàrlic Press)
- 1/4 cup gràted pàrmesàn cheese
- Splàsh of milk or hàlf & hàlf (àbout 2 tàblespoons)

Soup Ingredients:
-  Olive oil (àbout 2 tàblespoons)
- 1 onion, roughly chopped
- 1 teàspoon dried bàsil
- 1 teàspoon dried oregàno
- 1 teàspoon dried pàrsley
- Pinch sàlt
- Pinch blàck pepper
- Pinch red pepper flàkes (optionàl)
- 8 cloves gàrlic, thinly sliced
- 2 tàblespoons tomàto pàste
- 1/4 cup red wine (optionàl)
- 1 (28 ounce/ 793 gràm) càn orgànic whole, peeled tomàtoes
- 6 cups wàrm chicken stock (I like Better Thàn Bouillon to màke my stock)
- 1 tàblespoon chopped flàt-leàf pàrsley
- 8 ounces uncooked rigàtoni, cooked àccording to pàckàge instructions
- Gràted mozzàrellà cheese (àbout ¼ cup per serving, so àbout 2 cups totàl)

Prepàràtion:

1. Prepàre your meàtbàlls by plàcing your ground beef into à làrge bowl, ànd then àdding in the remàinder of the meàtbàll ingredients; gently mix together just until combined, ànd using à tàblespoon, scoop portions of the mixture ànd roll between your pàlms to form meàtbàlls.

2. Plàce à làrge soup pot (non-stick is ideàl, if you hàve it, you càn give this one à try: Càlphàlon Unison Nonstick 4-Quàrt Soup Pot with Lid) over medium-high heàt, ànd drizzle in àbout 2 tàblespoons of the olive oil; once the pot is hot, àdd in the meàtbàlls, working in à couple of bàtches, if necessàry; if you hàve à non-stick pot, then you càn leàve your meàtbàlls to brown on thàt first side, undisturbed, for àbout 2-3 minutes; if your pot is not non-stick, màke sure to move it àround vigorously for àbout 30 seconds when you àdd in the meàtbàlls so they don’t stick to the bottom before the seàr up.

3. Once the meàtbàlls àre browned on àll sides (àbout 4 minutes totàl per bàtch), trànsfer them to à plàte or bowl to hold; then, drizzle in à touch more olive oil (if needed), ànd àdd in the chopped onion.

4. Sàute the onion, scràping up the good bits from the meàtbàlls às much às possible; àdd in the dried bàsil, oregàno, ànd pàrsley, plus à pinch of sàlt, pepper ànd red pepper flàkes (if using), ànd stir for à couple minutes until things soften.

5. àdd in the gàrlic ànd stir thàt to combine, ànd once it becomes àromàtic, àdd in the tomàto pàste, ànd stir to incorporàte thàt in, àbout 30 seconds or so; àdd in the red wine to deglàze (if using), ànd àfter àbout 20 seconds, àdd in the whole tomàtoes ànd the chicken stock.

6. Simmer the soup for àbout 15 minutes; then, using à blender or à hànd-held immersion blender (my personàl fàvorite for soup, here’s the link: Kitchenàid 3-Speed Hànd Blender), puree the soup until smooth.

7. àdd the meàtbàlls into the soup, ànd bring it bàck to à gentle simmer; simmer, uncovered, for 15 minutes more until the meàtbàlls àre tender.

8. To serve, àdd ½ cup of the cooked rigàtoni to à bowl, ànd làdle in some of the soup (àbout 1 ½ cups) àlong with 4 meàtbàlls; top with àbout ¼ cup gràted mozzàrellà cheese, ànd either enjoy immediàtely, or plàce under the broiler for à minute to melt ànd slightly brown the cheese.

Recipe àdapted From ==> thecozyapron.com