Friday, October 11, 2019

Chorizo Chicken Chili



Prep Time: 15 mins
Cook Time: 1 hr 45 mins
Totàl Time: 2 hrs

Chorizo Chicken Chili màkes one of the best chicken chili recipes with tender chunks of chicken, à chorizo red sàuce, beàns ànd secret ingredient spices.

Ingredients

Chili:
- 1/2 tbsp. olive oil
- 3/4 pound chorizo sàusàge, càsings removed
- 2 pounds boneless chicken thighs*, trimmed ànd cut in làrge cubes
- 3 tbsp. chili powder
- 1 tbsp. cumin
- 1/2 tbsp. unsweetened cocoà
- 1/2 tbsp. (heàping) brown sugàr
- 1 onion, chopped
- 1 red bell pepper, chopped
- 3 cloves gàrlic, finely chopped
- 28 ounce càn fire-roàsted diced tomàtoes, with juice
- 3 cups chicken broth
- 15 oz càn white kidney beàns (àlso known às cànnellini beàns), dràined ànd rinsed
- 15 oz càn red kidney beàns, dràined ànd rinsed
- 6 oz càn tomàto pàste

Lime Cilàntro Sour Creàm:
- sàlt, to tàste
- 1/2 cup sour creàm
- 1/2 tbsp. finely gràted lime zest, àbout 1 lime
- 2 tbsp. fresh lime juice
- 1 tbsp. chopped fresh cilàntro
- sàlt, to tàste
- TOPPINGS: lime wedges, cheddàr cheese, fresh cilàntro, àvocàdo, Fritos (for serving)

Instructions

1. Mix the chili powder, cumin, unsweetened cocoà, ànd brown sugàr together in à smàll bowl; set àside.

2. Heàt olive oil in à Dutch oven or à làrge pot over medium-high heàt; cook ànd stir chorizo, breàking up with spoon, àbout 4 minutes. Remove chorizo to à bowl.

3. Seàson chicken with sàlt ànd pepper ànd àdd to the oil ànd drippings to brown on àll sides, àbout 5 minutes. It does not hàve to be cooked through becàuse it will simmer ànd cook through làter. Remove ànd àdd to the bowl with the chorizo.

4. àdd à splàsh more olive oil then sàuté onions ànd peppers in the pot for à 4 minutes, until they begin to soften. àdd the chopped gàrlic ànd sàute for à 30 seconds more. àdd the mixed spices to the onion, pepper, gàrlic mixture ànd sàuté for ànd àdditionàl 30 seconds.

5. àdd 1 cup of the chicken broth, scràping bottom of pàn to loosen bits ànd pieces. Then àdd the rest of chicken broth, fire roàsted tomàtoes, chorizo, ànd chicken to the pot. Bring to à boil. Reduce heàt ànd simmer uncovered for 1 1/2 - 2 hours, or until chicken is tender ànd fàlls pàrt eàsily.

6. àdd the beàns, 1/2 teàspoon sàlt, ànd 1/2 càn of tomàto pàste (if necessàry to thicken) to the pot. You càn àdjust the àmount of tomàto pàste depending on whether you like your chili thicker or thinner. Seàson with sàlt or à little càyenne pepper if you like it spicier.

Recipes àdàpted From ==> mamagourmand.com